Waarom bevallen in Bevalcentrum West?

Nederland heeft een uniek geboortezorgsysteem waar gezonde zwangeren de keuze hebben om thuis, in een geboortecentrum of in een ziekenhuis te bevallen. Daar waar vroeger een groot deel van de bevallingen thuis werd gedaan, zien we nu dat steeds meer vrouwen kiezen voor een bevalcentrum.

Soms kan of wil je niet thuis bevallen. Misschien is je huis ongeschikt vanwege een verhuizing of verbouwing of omdat de ambulance er niet goed bij kan als het medisch wordt. In alle gevallen ben je van harte welkom in Bevalcentrum West waar wij je graag bijstaan in een zo huiselijk mogelijke omgeving.

Thuis bevallen

Uit onderzoek, blijkt dat thuisbevallingen soepeler verlopen omdat barende vrouwen in intieme, rustige omgeving minder stresshormonen aanmaken. Ook is in het algemeen de tevredenheid het hoogst als je thuis bevalt. In je eigen huiselijke omgeving kan je je meestal het beste ontspannen, en tot op het laatst je eigen dingen blijven doen. Ontspannen zijn bij een bevalling, bevordert een normale bevalling.

Veel mensen denken dat in het ziekenhuis bevallen veiliger is omdat er artsen en medische apparatuur in de buurt zijn. Dit is echter niet waar. De eigen verloskundige gebruikt thuis precies dezelfde medische apparatuur als in het ziekenhuis bij een poliklinische bevalling.

Bevallen in het BCW

Het BCW biedt een alternatief voor het poliklinisch bevallen. Waar je bij een poliklinische bevalling in een medische verloskamer bevalt, beval je hier in een huiselijke omgeving, dichtbij alle medische voorzieningen. Alle faciliteiten binnen het centrum zijn erop gericht om de baring zo normaal mogelijk te laten verlopen. Bijvoorbeeld:

  • Je eigen verloskundige is continu bij je aanwezig;
  • verschillende baarkrukken, (beval)baden en ballen;
  • lachgas als medicinale pijnbegeleiding;
  • aromatherapie waar je van kan genieten;
  • een kraamverzorgende begeleidt je zoveel als nodig bij de bevalling;
  • medische apparatuur is aanwezig als het noodzakelijk is.

Bij de start van de bevalling word je eerst thuis gecontroleerd door je verloskundige, als de bevalling voldoende gevorderd is zal je verloskundige het BCW bellen. Het is niet mogelijk van tevoren een plek te reserveren in het BCW.

Net als bij een poliklinische bevalling ga je, als alles goed is met jou en je kindje, na de bevalling na een paar uur weer naar huis.

In het BCW vinden geen medische bevallingen plaats. Cliënten die medische zorg nodig hebben, worden aan de afdeling medische verloskamers van het OLVG-west overgedragen.

Het verschil tussen poliklinisch bevallen en bevallen in het BCW

Een bevalling in een medische verloskamer van het ziekenhuis zonder medische indicatie, noemen we een poliklinische bevalling. Een voordeel kan zijn dat je niet meer verplaatst hoeft te worden als medisch ingrijpen nodig is, een mogelijk nadeel is dat het geen huiselijke omgeving is en je minder faciliteiten hebt om normaal te kunnen bevallen, zoals bijvoorbeeld een bad of lachgas.

Medische indicatie

Soms ontstaat er tijdens de zwangerschap of bevalling een risico waardoor de zwangerschap verder begeleid wordt door een klinisch verloskundige of gynaecoloog en een verpleegkundige in het ziekenhuis. Er is dan sprake van een medische indicatie. De bevalling wordt dan ook vaak niet meer begeleid door je eigen verloskundige. Als er tijdens de bevalling in het Bevalcentrum toch een medische indicatie ontstaat, kun je alsnog naar de medische verloskamers in het ziekenhuis overgeplaatst worden. Vanuit Bevalcentrum West word je vlakbij, door een klapdeur (op dezelfde etage) naar de medische verloskamers van het OLVG West gebracht. Vanaf dat moment wordt de bevalling verder in het ziekenhuis begeleid.

Wat zeggen onze cliënten?

In Bevalcentrum West zijn zo’n 130 bevallingen per maand. Enkele weken na de bevalling vragen wij onze cliënten naar hun ervaringen middels een enquête. Het gemiddelde rapportcijfer dat zij ons geven voor onze dienstverlening is een 9.3! Van veel cliënten krijgen we daarnaast ook spontane bedankbriefjes. Hieronder lees je enkele reacties van cliënten (anoniem uiteraard i.v.m. de privacy).

“Lieve …, Heel veel dank voor jullie goede en lieve zorgen, het heerlijke warme bad, het super uitgebreide ontbijtje, het meepuffen natuurlijk en de gezellige ochtend!”

“Thank you for an amazing birth experience at Bevalcentrum!”

“Nog een specifieke bedankt aan …, die de bevalling van onze zoon zo relaxed en flexibel begeleid heeft en me steunde toen het even pittig was.”

Lees meer