Het is handig om een koffertje voor het Bevalcentrum klaar te hebben staan, ook als je thuis wilt bevallen met:
- Nachtkleding/badjas
- Warme sokken/pantoffels
- Toiletspullen
- Schoon ondergoed en kleding
- Kleertjes voor de baby.
- Verzekeringspapieren en identiteitsbewijs
- Eventueel een fototoestel
Het is mogelijk dat je verzekeraar geen contract heeft met Bevalcentrum West. In dat geval ontvang je van ons een factuur. Check vervolgens met je eigen verzekeraar voor de mogelijkheden.
Nee, vooraf inschrijven kan niet. In principe kan je tijdens de bevalling beslissen waar je wilt bevallen, of van gedachten veranderen. De verloskundige belt dan met het BCW om je aan te melden.
Nee, het BCW heeft geen medische verloskamers. Als je een medische indicatie krijgt tijdens de bevalling word je doorverwezen naar een medische verloskamer.
Veel complicaties kan een verloskundige zelfstandig oplossen, zowel thuis als in het ziekenhuis. Indien de verloskundige de hulp nodig heeft van een gynaecoloog (of een klinisch verloskundige) wordt de bevalling meestal verder voortgezet op een medische verloskamer. Je wordt dan verplaatst naar een ander gedeelte van het ziekenhuis.
Als alle medische verloskamers van het ziekenhuis in gebruik zijn, bestaat er een kans dat je moet worden overgeplaatst naar een ander ziekenhuis. Mocht je daarbij gebruik moeten maken van een ambulance, dan worden deze kosten vergoedt door het ziekenhuis. De rekening die je eventueel mocht ontvangen kun je naar ons doorsturen.
Ook hier geldt: het is jouw bevalling, dus als jij dat wilt, kan dat. De meeste kinderen vinden bevallingen echter maar saai, vooral omdat jij weinig aandacht voor ze kan hebben. Net als bij een thuisbevalling is het dan raadzaam dat er iemand speciaal voor hen meekomt. Zo kan je partner zich ook even helemaal op jou en de nieuwe baby richten. In de familiekamer is er een speelhoekje. Ook is er een TV.
Nee. Huisdieren zijn verboden in het OLVG west en daarom ook in Bevalcentrum West.
Helaas is het niet toegestaan om kaarsen of oliën te branden in de bevalkamers. Dit heeft te maken met de rookmelders op de kamers en de aansluitpunten voor zuurstof. Wel hebben we aromatherapie beschikbaar.
Ongeveer 2 á 3 uur na de bevalling, als alles goed is, ga je met je baby naar huis (ook ‘s nachts). De meeste kraamcentra bieden dan opvang als je thuis komt. Mocht je na de bevalling nog wat duizelig of misselijk zijn, kan je iets langer blijven in overleg met je eigen verloskundige. 5 Uur na de bevalling moet duidelijk worden of je naar huis kan of dat je opgenomen moet worden op de medische kraamafdeling.
Nee het Bevalcentrum heeft nog geen mogelijkheid en ruimte om kraamvrouwen met baby op te nemen of de kraamtijd te laten blijven.
Alle kamers hebben een mediaspeler (CD, radio en MP3) en er is één kamer met TV beschikbaar.
Nee dat is niet nodig. Als je verloskundige akkoord gaat met een bevalling in het BCW kun je bij ons bevallen.
Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen beter met bevallingspijn kunnen omgaan als ze begeleid worden door iemand waar ze vertrouwen in hebben. In het BCW kunnen jouw eigen verloskundige en de kraamverzorgende je begeleiden in het opvangen van de bevallingspijn. Hier zijn ook verschillende hulpmiddelen voor aanwezig zoals een skippybal, bevalbad, douche, aromatherapie, etc. Mocht er desondanks meer behoefte zijn aan pijnstilling dan is er lachgas beschikbaar.
Ja, in overleg met je eigen verloskundige. Het BCW heeft twee bevalbaden ter beschikking.
Helaas kan dat niet. Het BCW heeft wel twee baden ter beschikking.
Ja het BCW heeft twee aromadiffusers beschikbaar en verschillende geuroliën. Je kunt ook je eigen olie meenemen.
Je eigen verloskundige, de kraamverzorgende en degene die je meeneemt. Ook kan er een student verloskunde en/of leerling kraamzorg bij zijn als je daar toestemming voor hebt gegeven.
Het kan voorkomen dat het zo druk is in Amsterdam dat het BCW vol ligt.
Je kunt je eigen eten meenemen en eventueel is het mogelijk dit op te warmen in de magnetron. In BCW is brood, beleg, fruit, zuivel, sap en frisdrank beschikbaar en wordt voor je klaargemaakt als je dit wenst.
Ja, wij vinden het leuk om een geboortekaartje te krijgen, maar houd er rekening mee dat wij het kaartje op een prikbord in de openbare ruimte hangen (in de gang). Wil je meer weten over privacy bij het BCW? Lees ook ons privacy statement.
Klik hier voor meer informatie.
Deze pagina van de KNOV is een heel goede link met informatie over pijnbegeleiding: